Ortodontia este ramură stomatologiei care se ocupă de corectarea poziției dinților și a maxilarelor. Rolul medicului ortodont este acela de a corectă problemele dinților nealiniati, care altfel ar provoca dificultăți în a mestecă, în menținerea unei igiene orale adecvate și a unor defecte de vorbire.

Beneficiile suplimentare ale ortodonției sunt reprezentate de alinierea perfectă a dinților, care este plăcută din punct de vedere estetic, însă, în general, acest tip de stomatologie este mult mai complex decât procedurile simple de cosmetică dentară, cum ar fi albirea dinților.

Aparatul dentar metalic

Aparatul dentar metalic este primul aparat ortodontic fix inventat și reprezintă o soluție aleasă de cei mai mulți pacienți, chiar și la ora actuală, datorită costului redus și al avantajelor terapeutice pe care le oferă.

Bracketii sunt componentele aparatului, realizate din metal, care se aplică direct pe suprafață dinților și sunt menite să țînă fix arcul sau firul ortodontic. Arcul reprezintă principalul mijloc pentru îndreptarea dinților și corectarea malocluziilor.

Acesta prezintă numeroase avantaje dar și dezavantaje dacă îl punem în comparație cu alte tipuri de aparate dentare fixe.

Avantaje

  • un aparat dentar realizat doar din metal, ceea ce îl face rezistent și durabil în timp;
  • o opțiune pe care copiii / adolescenții o văd ca pe un accesoriu, întrucât pot alege orice culoare pentru elastice;
  • componentele aparatului sunt rezistente;
  • braketi robuști cu care se lucrează foarte usor; este recomandat pentru marea majoritate a anomaliilor dentare sau dento-maxilare;
  • în condițiile în care, pe parcursul tratamentului, se desprinde accidental un bracket de pe suprafața dintelui, acesta poate fi relipit;
  • dimensiunile braketi-lor sunt mai reduse (comparativ cu alte aparate fixe);
  • sunt eficiente indiferent de vârsta pacientului, fiind indicat atât pentru copiii, cât și pentru adulți; aparatul dentar metalic îmbunătățește masticația;
  • dispar disfuncțiile articulare;
  • mușcătura este corectată;
  • medicii specialiști îl recomandă pentru o selecție foarte largă de anomalii dentare.

Dezavantaje

  • impune reguli de igienă foarte stricte: periajul dinților trebuie realizat după fiecare masă;
  • mai vizibil decat aparatele fixe fizionomice (ceramice, safir, etc);
  • uneori provoaca disconfort mai mare la nivelul obrajilor/buzelor decat celelalte aparate dentare (disconfortul dispare in 1-2 saptamani);
  • este o opțiune mai puțin estetică, fiind vizibil pe dantură, iar dacă pui preț pe aspectul estetic, acest lucru s-ar putea să fie un dezavantaj în ceea ce privește aparatul dentar metalic.

Ce este aparatul dentar metalic?

Aparatul dentar metalic este primul aparat ortodontic fix inventat, fiind încă una dintre cele mai populare alegeri în rândul pacienților.

Format din brackeți / bracket-uri metalice care se lipesc pe suprafața din exterior a dinților, arcul care trece printre acestea și elastice, aparatul dentar imprimă o forță asupra dinților pe o durată de timp îndelungată; aflați sub presiune, dinții pacientului se mișcă, ajungând în final la poziția lor corectă și dorită încă de la început.

Care sunt etapele tratamentului cu aparat dentar fix metalic?

Dacă ai discutat deja cu medicul stomatolog și ați decis împreună că vei opta pentru tratamentul ortodontic cu aparat dentar fix metalic, iată care sunt etapele pe care le vei urma:

  • după consultația în prealabil, în care medicul ortodont decide necesitatea aplicării unui tratament cu aparat dentar, urmează planul de tratament – ți se vor oferi opțiunile pe care le ai la dispoziție astfel încât să ți se respecte atât nevoile dentare, cât și cele financiare;
  • urmează ședința de montare – în cadrul acesteia vei avea parte de o igienizare riguroasă, iar pe dinții curățați și uscați ți se vor aplica, unul câte unul, bracket-urile;
  • la intervale de 4 – 6 săptămâni vei merge la medicul ortodont la control, pentru activarea aparatului dentar;
  • va trebui să porți un aparat de contenție pentru o scurtă perioadă de timp, pentru ca dinții tăi să nu revină în situația inițială.

Aparatul dentar ceramic

Aparatul dentar ceramic este un aparat care se fixează pe suprafața dinților. Scopul acestuia, asemenea celui metalic, este de a corectă postura danturii.

Diferența dintre cele două este gradul de transparență pe care îl prezintă. Cei mai mulți dintre pacienți susțîn că aspectul aparatului dentar ceramic este mai plăcut și că se integrează mai ușor în decor.

  • Componentă esențială a aparatului dentar din material ceramic o reprezintă bracketii ceramici (bracketuri ceramice).
  • Acestea sunt fabricate din ceramică și sunt fixate direct pe dantură fără a dauna smalțului dinților. Ele sunt străbătute de un arc metalic (fir ortodontic) cu rol esențial în îndreptarea danturii pacientior.
  • Un mare avantaj al aparatelor fixe ceramice îl reprezintă faptul că acestea sunt superioare estetic, putând avea aceeași culoare cu dantură.
  • Alte componente auxiliare sunt: legăturile, benzile, elasticele pentru aparate detare și inelele metalice pentru molari.

În ceea ce privește mărimea, ele sunt aproximativ la fel ca cele metalice. Suporturile din ceramică sunt fie din materiale colorate, fie imita culoarea dintilor.

Ortodonția avansată oferă acum o opțiune pentru un tratament mai rapid, aproape invizibil și fără întreținere. Dar, dintr-un anumit motiv, aparatele dentare metalice sunt încă o opțiune viabilă.

Orice aparat dentar de acest fel este realizat din trei componente de bază:

Bracketii

–  sunt elemente ușor vizibile, iar de materialul din care sunt realizați depinde transparența lor. Fixați de suprafața dinților printr-un adeziv special – au rolul de a stabiliza dantura, fără a-i oferi posibilitatea de a se mișca. Sunt disponibili în diverse nuanțe de alb, astfel încât să se potrivească cu culoarea dinților.

Bracketii

–  sunt elemente ușor vizibile, iar de materialul din care sunt realizați depinde transparența lor. Fixați de suprafața dinților printr-un adeziv special – au rolul de a stabiliza dantura, fără a-i oferi posibilitatea de a se mișca. Sunt disponibili în diverse nuanțe de alb, astfel încât să se potrivească cu culoarea dinților.

Arcurile

–  pentru o fixare eficientă, arcurile sunt folosite pentru a pune presiune suplimentară pe zona care trebuie corectată. Acestea se curbează în jurul dinților, iar nuanțele sunt tot culori deschise. Pentru a semăna cu celelalte elemente – albul și argintiul sunt cele mai folosite în cazul arcurilor.

Benzile elastice

–  bracketii sunt completate de benzile elastice, care ajută la definitivarea unei fixări optime. Benzile pot avea una sau mai multe culori simultan, oricare ar fi acestea. Beneficiarul poate alege nuanțe neutre – asemănătoare dinților. Se pot alege la fel de bine și culori vii, acestea fiind alese adesea de copii sau adolescenți.

Cat timp este necesară purtarea aparatului dentar ceramic?

Perioada estimată unui tratament ortodontic eficient este de 24 de luni. De la caz la caz, intervalul variază între 18 și 36 de luni.

De la ce vârstă se poate purta aparatul dentar ceramic?

Din cauza unor obiceiuri nocive precum sugerea excesivă a degetului sau a suzetei – copiii pot avea nevoie de o corecție a dinților încă de la vârste fragede. Totuși, aparatul dentar presupune un proces de durată, care necesită o atenție sporită.

Medicii nu recomandă purtarea aparatului dentar înaintea vârstei de șapte ani, ci eventuala îndepărtare a cauzelor deformării danturii. Tratamentul poate începe imediat după ce copilul poate avea grijă de igiena orală într-un mod corespunzător.

Aparatul dentar ceramic vs. metalic

Marea diferență dintre aparatul dentar ceramic și cel metalic este culoarea brackeților. Primul este mai plăcut din punct de vedere estetic și foarte practic în cazul persoanelor care nu își doresc să sară în evidență. Cel metalic are un impact mai mare asupra aspectului general și poate atrage priviri.

De asemenea, metalul este un material cunoscut pentru rezistența și durabilitatea sa. Așadar, este greu de afectat în vreun fel, spre deosebire de aparatul ceramic, care este casant.

Avantajele aparatului dentar ceramic:

Cel mai important avantaj pe care îl oferă aparatul dentar ceramic sunt culorile bracketilor.
Nuanțele asemănătoare dinților naturali asigură un aspect plăcut, care nu distrage atenția prea mult.

  • spre deosebire de cele tradiționale - pot fi transparente;
  • este potrivit atât adolescenților cât și adulților;
  • poate fi utilizat pentu tratamentul unei mari varietăți de anomalii dentare, incluzând aici și ocluzia inversă;
  • materialul ceramic este rezistent și nu se va ciupi sau rupe cu ușurință.

În ceea ce privește mărimea, ele sunt aproximativ la fel ca cele metalice. Suporturile din ceramică sunt fie din materiale colorate, fie imita culoarea dinților.

Ortodonția avansată oferă acum o opțiune pentru un tratament mai rapid, aproape invizibil și fără întreținere. Dar, dintr-un anumit motiv, aparatele dentare metalice sunt încă o opțiune viabilă.

Aparatul dentar safir

Aparatul dentar safir reprezintă una dintre opțiunile disponibile pentru pacienții care sunt preocupați de aspectul estetic, deoarece acestea răspund nevoilor de eficientă și de estetică a tratamentului în același timp. Este un tratament ortodontic fix, discret și aproape invizibil.

Avantajele aparatului dentar safir

Principalul motiv pentru care aparatul dentar din safir este atât de popular este factorul estetic. Bracketii transparenți par să dispară de pe suprafață dinților, fiind o soluție perfectă pentru persoanele care își doresc un tratament discret la un preț mult mai accesibil.

  • ușor de montat și manipulat la vizitele periodice în cabinetul dentar;
  • este un aparat dentar discret
  • brackeții sunt realizați dintr-un cristal transparent compatibil cu smalțul dinților;
  • nu absoarbe coloranți;
  • reacții minime la nivelul aparatului digestiv;
  • brackeții rămân incolori pe tot parcursul tratamentului, datorită;
  • structura microcristalină nu permite acumularea plăcii bacteriene;
  • rezultate foarte bune la finele tratamentului depozit scăzut de tartru;
  • previne boală parodontală;
  • ușor de purtat, permite o igienă orală minuțioasă;
  • nu se colorează

Spre deosebire de brațele din ceramică, pe suprafață cărora se poate acumula placă bacteriană, brațele aparatului dentar Safir rămân incolori pe tot parcursul tratamentului, datorită structurii microcristaline și a suprafeței lor uniforme.

Confortabil și foarte ușor de purtat

Pentru că este realizat din materiale cu o textura usoară, care nu crează disconfort, aparatul dentar Safir este foarte ușor de purtat.

În ce cazuri este imposibilă folosirea aparatelor dentare safir?

  • când igienă cavitații bucale este una neadecvată;
  • în prezența cariilor netratate;
  • în prezența mai multor plombe și coroane;
  • prezența crăpăturilor și petelor pe smalt;
  • alergie la materialele din care este realizat aparatul ortodontic;
  • boli somatice severe sau probleme mentale.

Dezavantaje:

  • din cauza materialului de confecționare, aparatul dentar din safir are o fricțiune mai crescută, ce mărește durata tratamentului cu câteva luni;
  • tratament poate fi anevoios în unele anomallii, combinate cu anchiloze dentare;
  • cost crescut a pieselor – respectiv un preț mai mare pentru aparatul dentar.

Programează o consultație completând formularul de mai jos.

Online simplu și rapid!

formular programare

formular programare

    Completați cu datele dumneavoastră

    Accept termenii și condițiile

      Completați cu datele dumneavoastră

      Accept termenii și condițiile

      Harta locatie clinica stomatologica Just Dent Gmaps
      Harta locatie clinica stomatologica Just Dent Gmaps